Hypotheek afsluiten: de basis

Wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het handig om de basis principes van het afsluiten van een hypotheek te kennen. We helpen jou op weg.

Wat is een hypotheek?
Een hypotheek is een geldlening, waarbij de woning het onderpand wordt van die lening. Mocht je bijvoorbeeld de hypotheek niet meer kunnen betalen? Dan heeft de geldverstrekker waarde, in de vorm van de woning, achter de hand om het risico te beperken. Net als bij andere leningen betaal je rente. Doordat je woning als onderpand geldt, loopt de geldverstrekker minder risico. Hierdoor is de rente vaak lager dan bij andere geldleningen.

Verantwoorde hypotheek afsluiten
Je kunt niet voor elke woning die je ziet een hypotheek krijgen. Zo kun je tot maximaal de waarde van de woning een hypotheek afsluiten. Daarnaast moeten de hypotheeklasten ook in verhouding staan met jouw inkomen. Om te voorkomen dat je een onverantwoorde lening afsluit, heeft de overheid grenzen gesteld aan wat je maximaal kunt lenen.

Hypotheekrente aftrekken onder voorwaarde mogelijk
Als je een hypotheek afsluit krijg je te maken met de bruto en netto hypotheeklasten. Zo bestaan de lasten uit aflossing en rente. De rente die je voor je hypotheek betaalt, kun je onder voorwaarden aftrekken bij de Belastingdienst. Dit noemen we de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor krijg je dus geld terug en zijn je netto hypotheeklasten lagen.

Voorbeeld hypotheekrenteaftrek
Jouw hypotheek bedraagt twee ton. Je betaalt 4% rente. Dit is omgerekend € 8.000 bruto rente per jaar, ofwel € 667 per maand. Dit bedrag, minus een drempel genaamd het eigenwoningforfait (EWF), trek je af van je inkomsten. Daardoor dalen je rentelasten naar € 5.270 netto, ofwel: € 439 netto per maand.

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kun je alleen bij een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek de rente aftrekken. Bij andere hypotheekvormen is dat alleen nog maar mogelijk als je voor een bepaalde periode die hypotheek hebt afgesloten.

Lees hier meer over alle hypotheekvormen

Als starter hypotheek afsluiten
Het afsluiten van een hypotheek is voor starters soms wat lastiger. Zo heb je flink wat spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen. Toch zijn er ook voor starters verschillende mogelijkheden om extra of voordeliger te lenen. Dit kan bijvoorbeeld via de Starterslening. Met Nationale Hypotheek Garantie kun je tegen een lagere rente een hypotheek afsluiten.

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie
Het aangaan van een hypotheek is grote commitment en ook een risico voor de geldverstrekker. Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, wordt het risico kleiner. NHG is een vangnet wanneer je de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Omdat de geldverstrekker minder risico loopt, is de rente vaak lager.

Hypotheek oversluiten
In sommige gevallen zou je je hypotheek lasten kunnen verlagen door je hypotheek over te sluiten. Dit is alleen interessant als de hypotheekrente die je nu betaalt hoger is dan de huidige rente. Houdt wel rekening met een eventuele boete.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

HypotheekVakman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie