Maximale hypotheek

Een maximale hypotheek biedt de meest ruime mogelijkheden bij het kopen van een huis. Maar wat als de huizenprijzen dalen? In die situatie is een maximale hypotheek achteraf gezien niet de beste keus geweest?

Overheid bepaalt
In de afgelopen jaren zijn de regels bij het afsluiten van een hypotheek strenger geworden. De overheid stelt vast welk gedeelte van je inkomen mag worden gebruikt voor woonlasten. De maximale hypotheek die je kunt afsluiten wordt getoetst aan deze regels. In principe is dat dus altijd een verantwoorde lening. Een kanttekening is dat het om algemene regels gaat en er geen garantie is dat het altijd financieel voorspoedig verloopt.

Bereken wat je maximaal kunt lenen

Waarde opbouwen met de eigen woning
Vaak zijn woningeigenaren huiverig voor een daling van de woningwaarde. Historisch gezien is deze angst ongegrond. Dat ligt anders als je alleen naar de korte termijn kijkt. In een paar jaar kan er sprake zijn van een stevige daling. Kijken we naar het grotere plaatje, dan stijgt de woningprijs als gevolg van inflatie en bevolkingsgroei.

Als we aan de hand van Kadaster cijfers het verloop van de huizenprijs volgen, dan valt op dat de prijs sinds 1947 alleen in de jaren 1979, 1980, 1981, 1982, 1984, 2009, 2012 en 2014 daalden. Deze historische data toont aan dat je er een kans van 88 procent is op een toename van de huizenprijs, tegenover 12 procent kans op een daling.

Werkloosheid en echtscheiding risico
Wanneer de waarde van je woning daalt, kan deze onder water komen te staan. In die situatie is de waarde van je woning lager dan de nog openstaande hypotheekschuld. Dat hoeft geen groot probleem te zijn, zolang je de hypotheeklasten kunt dragen en je niet hoeft te verhuizen.

Je persoonlijke situatie kan ook invloed hebben op je woon- en hypotheeksituatie. Dit kunnen positieve zaken zijn als het kopen van een nieuwe woning of vinden van een andere leuke baan. Het kan aan de andere kant ook juist gaan om het verliezen van een baan of een scheiding. Het kan gebeuren dat je in het uiterste geval je woning met verlies moet verkopen en een verhuizing onvermijdelijk is. Gelukkig is het aantal gedwongen woningverkopen erg laag in de afgelopen jaren.

Ook in die situatie zijn er vaak verschillende opties. Denk aan het gebruik van spaargeld om daarmee de resterende schuld af te lossen. Daarnaast is het soms mogelijk om de restschuld mee te financieren in de hypotheek van je volgende huis.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

HypotheekVakman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie