HELP, De hypotheekrente stijgt…. Kan ik nog wel een woning kopen?

Blog 9 mei 2022
Een hypotheekrente van 5% is, in historisch perspectief, een hele normale rente. De meeste millennials die ik spreek hebben in economisch opzicht alleen de afgelopen 10 jaar bewust in beeld: Eén van lage rente, ”gratis geld” , stijgende huizenprijzen, nauwelijks inflatie, stijgende aandelenkoersen en de opkomst van crypto’s. Nu wordt de wereld en Europa in het bijzonder pijnlijk geraakt, menselijk leed en daarna de aanslag op onze portemonnee door inflatie. En de hypotheekrente is in 3 maanden tijd verdubbeld (tegelijkertijd nog steeds heel laag).

Consumenten kampen met: Prijsverhogingen, energie-explosie, onzekerheid in de wereld, onvoldoende loonindexering, aantasting van spaargeld door inflatie/0%-rente. Centrale banken kampen met het spanningsveld: prijsstabiliteit, renteverhogingen, recessie en opgepompte bankbalansen. De arbeidsmarkt is gespannen: Er is veel vraag en weinig aanbod, de arbeidsproductiviteit wordt steeds lager en de vakbonden hebben weinig slagkracht. Economen worstelen met de wetenschap: Welke theorie is hierop toepasbaar? Aan welke historische periode kan je refereren? Zonder econoom te zijn kan ik beide vragen beantwoorden met: Geen.

Wanneer ik met jonge mensen om tafel zit voor het hypotheekadvies zorg ik vooral dat we allemaal, gegeven de huidige omstandigeheden, met beide benen op de grond blijven staan. Wanneer je een stabiel inkomen hebt, een beetje gespaard hebt en weet wat je maandelijks kan missen (lees: welke maandlast voor wonen goed voelt), dan kom je al een heel eind met elkaar. Uiteraard kom ik ook minder rooskleuriger situaties tegen.

Je hebt nu te maken met de fenomenen: Stijgende hypotheekrente, hoge huizenprijzen, explosie van energieprijzen, volatiele aandelenbeurzen etc. Ik zeg maar altijd: Wat omhoog gaat, kan omlaag en wat omlaag gaat kan omhoog en realiseer je dat dit kan gebeuren. Hoe is dan je weerbaarheid?

Wat er nu gebeurt: De “onzekerheid’ wordt een groter onderdeel van het hele proces. Onzekerheid is een gevoelswaarde. Het is goed om de plussen en minnen naast elkaar te zetten en erover te praten en elkaars gevoel te herkennen en te benoemen. Onder de streep kom je dan tot een inzicht: ga ik wel of ga ik geen woning kopen en is de (financiële) impact voor nu en de nabije toekomst verantwoord. Een woning koop je primair voor de lange termijn. Het blijft nog steeds “van levensbelang” om je te omringen met professionals: De hypotheekadviseur en de aankoopmakelaar.

De huizenprijzen zie ik niet met 10-15% corrigeren, ik kan me voorstellen dat er een afvlakking gaat plaatsvinden. Dat zou alleen maar gezond zijn. Ook zie ik niet dat de hypotheekrente naar bijv. 5%-6% stijgt. Dan gaan alle rentes van schulden verder omhoog, dat zal de Europese Centrale Bank met bijv. de kwetsbare Zuid Europese landen niet laten gebeuren. Bij zo’n situatie zou ook de spaarrente 3%-4% zijn, dat zie ik ook niet zo snel voor me.

Een hogere hypotheekrente nu betekent: Lagere leencapaciteit, een hogere maandlast, mogelijk kiezen voor een kortere rentevaste periode en “elk nadeel heb zijn voordeel”: relatief een hogere sponsoring door de belastingdienst (hypotheekrenteaftrek). Praat erover met elkaar en weeg het goed af.

Ik zeg altijd tegen jonge mensen: Blijf vooral de leuke dingen in het leven doen! (die kosten ook geld) Met of zonder eigen woning.

Waar word ik nou Blij van? Van jonge mensen die tijdens de sleuteloverdracht bij de notaris hun Gouden Moment hebben, zoals afgelopen week dit starters-stel uit Utrecht, zie bijgaande foto. Veel geluk!

Paul van HypotheekVakman voor Starters | Zeist

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

HypotheekVakman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie