Kopen of huren

Kopen of huren. Wat is verstandig? Zowel kopen als huren hebben allebei voor- en nadelen. De beste keus hangt vooral van je situatie en woonwensen. We zetten de belangrijkste verschillen voor je op een rij.

Bereken ook:
Wat kan ik lenen
Kan ik dat huis kopen?

1. Kosten
Een koophuis is over het algemeen gunstiger qua woonlasten dan een huurwoning. Zeker bij een lage hypotheekrente is een koophuis in het voordeel. Daarnaast geldt dat de huurprijzen vaak ook stijgen als de vraag woonruimte stijgt en de hypotheekrente oploopt.

2. Stabiele lasten
Veel woningkopers kiezen bij het kopen van een woning voor een hypotheek met een rente die meerdere jaren vast staat. Hiermee zijn de maandlasten duidelijk tijdens de rentevaste periode. Bij een huurwoning geldt deze zekerheid niet. Sterker nog, de gemiddelde huur stijgt jaarlijks met circa 3 procent. Het lijkt een klein verschil maar op termijn kan het effect groot zijn.

Rekenvoorbeeld – huren of kopen ná 10 jaar?
Stel: een koop- en huurhuis kosten beide 800 euro per maand. Wat kosten die woningen na 10 jaar, waarbij bij het koophuis de hypotheekrente 10 jaar vaststaat.

Na 10 jaar kost een koopwoning van € 800 per maand: € 800 per maand
Na 10 jaar kost een huurwoning van € 800 per maand: € 1.044 per maand

3. Flexibiliteit
Huurwoningen verliezen het vaak op het gebied van kosten. Wel biedt een huurwoning meer flexibiliteit dan een koopwoning. Weet je niet hoe lang je ergens kunt of wil blijven wonen? Een huurwoning kun je eenvoudig opzeggen, zodat je al binnen één of enkele maanden kunt verhuizen. Deze flexibiliteit heb je veel minder bij een koopwoning.

4. Keuzevrijheid
Zelfs in een krappe woningmarkt is het aanbod te koop staande woningen vaak ruimer dan dat van huurwoningen. Bij koopwoningen heb je hierdoor keuze uit meer woningen, wat de kans vergroot dat je hét ideale huis vindt. Bij een huurhuis moet je eerder water bij de wijn doen.

5. Zelf regelen of niet?
Bij een koophuis ben je zelf verantwoordelijk voor onderhoud en reparaties aan de woning. Bij een huurhuis kun je hiervoor terecht bij de verhuurder. Wel ben je afhankelijk van de verhuurder, waarbij de ene je belangen beter zal behartigen dan de andere. Klein onderhoud is overigens vaak voor eigen rekening.

Twijfel je tussen kopen of huren of wil je weten wat je mogelijkheden zijn om te kopen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.

Meer in deze categorie:


Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
Vraag/opmerking

HypotheekVakman maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie